EU – Veřejná konzultace k SZP byla zahájena

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / REFORMA SZP 2017+

Vlajka EUDne 2. února 2017 Evropská Komise oficiálně zahájila veřejnou konzultaci k SZP, jejímž cílem je zjednodušení a modernizace SZP po roce 2020. Konzultace bude trvat do 2. května 2017 (celkem 12 týdnů), dotazník vytvořený EK obsahuje 33 většinou uzavřených otázek.

Otevřené otázky jsou limitované rozsahem 1500 znaků. Společně s dotazníkem je možné zaslat Evropské Komisi také vlastní poziční dokument (rozsah omezen na 5 stran). Dotazník k veřejné konzultaci je aktuálně dostupný ve třech jazycích (NJ, AJ, FJ), bude přeložen i do ostatních jazyků EU. K nahlédnutí je k dispozici zde, oficiální dotazník je třeba vyplnit online zde.
Na konzultaci naváže konference DG AGRI, předběžně plánovaná na červenec 2017. Vedle veřejné konzultace bude probíhat také posouzení dopadů SZP 2013 – 2020. Evropská Komise zveřejní Sdělení o modernizaci a zjednodušení SZP na podzim 2017. Do konce roku musí také Evropská Komise předložit Víceletý finanční rámec. Podle některých zdrojů by ale Víceletý finanční rámec mohl být stanoven pouze na pět let, nikoli na sedm, jako tomu bylo doposud. Důvodem je nejistota stran evropského rozpočtu po vystoupení Velké Británie z EU.

EK představila na svých stránkách (zde) pět možných politických alternativ stran budoucí podoby SZP:

  1. Ponechání SZP tak, jak je současně nastavena, s výjimkou již navržených a přijatých opatření ke zjednodušení zahrnutých v nařízení Omnibus.
  2. Liberalizace zemědělské politiky, odstranění podpory poskytované v rámci SZP. Tento scénář je ale vzhledem k vysokému politickému významu zemědělského sektoru v zemích jako je FR, IE, DE, ES, IT, PL, EE, LV, LT atd. vysoce nepravděpodobný.
  3. Odklon od plateb poskytovaných na plochu, posílení podpory rozvoje venkova a nástrojů řízení rizik.
  4. Posílení zabezpečení příjmů zemědělců prostřednictvím přímých plateb (včetně plateb na plochu) a nástrojů řízení rizik, se zaměřením na snížení dopadů zemědělských činností na životní prostředí a klima.
  5. Výrazná redistribuce podpory aktuálně poskytované velkým zemědělským podnikům směrem k menším podnikům šetrnějším k životnímu prostředí. Zahrnuje zastropování přímých plateb.

Komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan vystoupí na Praesidiu Copa a Cogeca dne 9. února 2017. V rámci jeho vystoupení je očekáváno představení hlavních kontur plánů EK stran budoucí SZP.

Jaký je Váš názor? Pište do sekce pod článkem.

Zdroj: agrieu.cz

 

Napsat komentářPřihlásit se

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..