Aktuality EU

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / REFORMA SZP   (19/02/2017)   RISE Foundation cílí na přímé platby na plochu

Asociace certifikovaných účetních (ACCA) pořádala debatu zaměřenou na jednotlivé sektory a jejich přínosy při poskytování veřejných statků.  Debaty se účastnil i komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan, a Corrado Pirzio-Biroli z RISE Foundation. Malé a střední zemědělské podniky jsou podle Biroliho pod tlakem dodavatelů i zpracovatelů, nemají tudíž dostatečný prostor na to, aby se věnovaly dopadům vlastní činnosti na životní prostředí. Za jeden z hlavních problémů označil přímé platby na plochu, které představují 72 % rozpočtu SZP (tj. 28 % celkového rozpočtu EU). Tyto platby mají sloužit jako podpora příjmu, jen 5 % přímých plateb na plochu ale obdrží zemědělci, jejichž příjem je podprůměrný. Biroli navrhl opuštění dvoupilířového modelu SZP, a zásadní změny v systému přímých plateb.

Více informací zde.

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / REFORMA SZP   (19/02/2017)   Pobaltské státy budou usilovat o redistribuci přímých plateb

Litevský ministr zemědělství Bronius Markauskas uvedl, že během diskusí o reformě SZP po roce 2020 bude usilovat o rovné rozdělování přímých plateb v rámci SZP. Pode Markauskase není obhajitelné, aby v době, kdy jsou vstupní náklady napříč zeměmi EU srovnatelné, dostávali francouzští zemědělci vyšší platby na hektar než zemědělci litevští. Pozici Litvy podpoří i Lotyšsko a Estonsko. Markauskas se ve středu 22. února setká s komisařem pro zemědělství a rozvoj venkova Philem Hoganem, mj. i k prodiskutování priorit pro SZP po roce 2020.

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA   (19/02/2017)   NY Times: Velké zemědělské podniky přispívají k ekologii a potravinové bezpečnosti

Podle článku zveřejněném v The New York Times mohou být velké zemědělské podniky odpovědí na zvyšující se potřebu poskytovat dostatek potravin a současně snižovat dopad zemědělství na životní prostředí. Velké podniky mohou investovat do nákladných high-tech technologií, umožňujících cílenou péči o plodiny, za současného snížení potřebných vstupů. V USA (průměrná velikost zemědělského podniku 100 ha) kleslo tempo půdní eroze od roku 1980 o 40 %, a to zejména díky high-tech zemědělským technologiím, produkce USA se od roku 1970 zdvojnásobila. Současně klesla spotřeba vody a energie, i produkce skleníkových plynů.

Více informací zde.

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA  (19/02/2017)   Evropská Komise předložila návrh zjednodušení greeningových opatření

Evropská Komise dne 15. února 2017 předložila návrh na zjednodušení greningových opatření, který zahrnuje i zákaz používání prostředků na ochranu rostlin (PPPs) na proteinové plodiny, meziplodiny a plodiny vázající dusík pěstované v EFA. Většina členských zemí EU (CZ, FR, UK, HR, DK, PL, EE, FI, GR, HU, LV, LU, LT, RO, PT, SI, IE, SE) vyjádřila znepokojení stran možného zákazu PPPs v EFA. Největší evropská zemědělská organizace Copa a Cogeca opětovně vyslovila nesouhlas s tímto návrhem, a zaslala oficiální žádost Evropskému Parlamentu o zamítnutí návrhu Komise. Evropský Parlament má nyní dva měsíce na schválení či zamítnutí návrhu.

 

 

TRH & KOMODITY  / TRŽNÍ OPATŘENÍ   (19/02/2017)   Maďarské a Rumunské zákony proti obchodním řetězcům odporují evropským pravidlům, EK zahajuje řízení

Evropská Komise zahájila s Maďarskem a Rumunskem řízení pro porušení práva z důvodu národní podpory lokální zemědělsko-potravinářské produkce. Rumunsko po obchodních řetězcích požaduje, aby více jak 51 % nabízeného ovoce, zeleniny, masa, vajec, medu, a mléčných a pekařských výrobků pocházelo z krátkých dodavatelských řetězců. Maďarsko vyžaduje, aby obchodní řetězce uplatňovaly stejné ziskové marže na potraviny z dovozu, jako na potraviny z místních zdrojů. Podle Komise jsou pravidla obou zemí v rozporu se Smlouvou o fungování EU. Podle Rumunska jsou ale jejich pravidla srovnatelná s pravidly povinného značení země původu pro maso a mléko a mléčné výrobky, která jsou zaváděna napříč státy EU (FR, IT, PT, ES, LT, GR), svoje pravidla se tedy pokusí obhájit. Obě země mají 2 měsíce na odpověď.

Více informací zde.

TRH & KOMODITY   (19/02/2017)   Evropský Parlament schválil obchodní dohodu EU s Kanadou

Evropský Parlament na plenárním zasedání schválil obchodní dohodu mezi EU a Kanadou (CETA). Smlouva by v omezeném rozsahu mohla platit od 1. dubna 2017. EU bude moci do Kanady exportovat téměř 92 % zemědělsko-potravinářských položek bezcelně. Největší evropská zemědělská organizace Copa a Cogeca uvítala, že standardy evropské produkce (ať už standardy kvality, nebo standardy zdravotní), a zeměpisné značení tradičních evropských výrobků, byly do dohody CETA zahrnuty. Copa a Cogeca bude ale nadále monitorovat situaci stran importu kanadského hovězího a vepřového masa do EU.

 

Zdroj: AgrieEU

Napsat komentářPřihlásit se

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..